A l’aula

Si no aconsegueixes de veure l’animació dels compromisos de Lagun Aroamb els seus clients, potser no tinguis activat JavaScript al teu navegador o no disposis del plugin Flash Player per poder accedir-ne a certs continguts.

Disposes d’una versió només text

o pots descarregar-te la darrera versió de Flash Player des de l’adreça següent: Adobe Flash Player.

Com preparar la ITV


La Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) es va crear el 1985 com a un servei que pretén reduir la incidència dels accidents per falles mecàniques i controlar el nivell d’emissions contaminants produïdes pels vehicles. Els elements principals a supervisar en una revisió tècnica anual del vehicle són, principalment, els llums, els frens, els gasos, la direcció, els baixos del vehicle, els pneumàtics, els interiors i les identificacions.


Consells de...

EL TEU AUTOMÒBIL - Com ser un bon conductor

01/05/2011 - Consells de... Lagun Aro (Comunicación)

Compartiu: |

Ser un bon conductor va més enllà de saber conduir bé un vehicle, saber reaccionar davant situacions difícils, tenir experiència en la conducció...

Un bon conductor, a més de tenir una bona actitud davant el volant, s'ha de mostrar relaxat, obeir les normes de trànsit, cooperar amb els altres conductors, no ser agressiu... i, finalment, ser conscient que hi ha ocasions en les quals no estem en condicions de conduir.

Si vols aconseguir-ho, n'hi ha prou que tinguis en compte algunes petites qüestions: no parlis pel mòbil, posa't el cinturó, no condueixis si has begut, vés amb compte amb les distraccions, respecta la velocitat i els senyals, no condueixis amb son, planifica el teu itinerari amb anticipació, mantingues la distància de seguretat, tingues en compte el clima i revisa el teu vehicle de forma periòdica i sempre abans d'un viatge.

Vegeu-ne més EL TEU AUTOMÒBIL

Consells de...

EL TEU LLAR - Trucs casolans per mantenir impecables alguns electrodomèstics

28/02/2011 - Consells de... Lagun aro ()

Compartiu: |

Amb l'ús, tots els electrodomèstics es van deteriorant. Per mantenir-los impecables t'oferim alguns trucs casolans que podràs posar en pràctica en qualsevol moment.

-Cafetera: perquè duri més temps, de tant en tant fes-la funcionar amb vinagre i després diverses vegades amb aigua abans de tornar-la a utilitzar.

-Liquadora: si l'has fet servir per liquar algunes fruites o verdures que contenen gran quantitat de greix, fes-la funcionar amb aigua, una mica de detergent i un raig de vinagre. Després, esbandeix-la bé.

-Pantalla del TV i l'ordinador: per evitar que a les pantalles hi quedin les empremtes dels dits, s'hi adhereixi la pols, etc. neteja-les amb un drap amarat de suc de llimona.

-Microones: evita que s'impregnin les males olors escalfant durant un minut una tassa d'aigua amb unes gotes de suc de llimona.

-Planxa: si neteges la base amb un paper amarat d'oli i sal aconseguiràs que llisqui millor. I per eliminar les típiques cremades per excés de calor que queden impregnades a la base, passa-hi una mica de cera d'espelma quan encara estigui tèbia.

Vegeu-ne més EL TEU LLAR

Consells de...

ELS TEUS ESTALVIS - Consells per fer compres segures per Internet

04/05/2011 - Consells de... Lagun aro (Comunicación)

Compartiu: |

Comprar per mitjà d'Internet és una pràctica ja habitual per a moltes persones. Per fer-ho de manera segura, et recomanem que segueixis aquests consells:


-Mantingues el sistema operatiu de l'ordinador sempre actualitzat, igual com el navegador i la resta de programes de l'equip.

-Utilitza un programa antivirus de confiança, actualitzat i en l'última versió disponible.

-Fes servir un tallafoc, perquè pot ser un magnífic aliat de l'antivirus que impedeixi connexions no desitjades i, per tant, t'ajudi a mantenir la seguretat de l'equip.

-Assegura't que l'equip es trobi totalment lliure de virus.

-Procura no fer compres en línia des d'un ordinador aliè o una xarxa wi-fi oberta, ja que pots posar en risc la teva informació financera. En cas que no et quedi cap altra alternativa, intenta navegar per l'opció de navegació privada (Private Browsing) que incorporen la majoria dels navegadors i neteja les galetes, contrasenyes i arxius temporals d'Internet quan acabis.

-Fes les compres en llocs segurs, coneguts i de confiança. Tingues en compte, per exemple, que la gran majoria de marques conegudes tenen botiga pròpia a Internet, en la qual pots confiar. També pots utilitzar complements de seguretat gratuïts que pots descarregar d'Internet per al navegador web com ara WOT (Web of Trust), que et permeten conèixer la reputació d'un lloc.

-Desconfia dels correus electrònics que t'ofereixen grans descomptes i ofertes.

-Abans de fer el pagament de les compres, assegura't que el lloc disposi de protecció d'encriptació de dades SSL (Secure Socket Layer), que podràs identificar mitjançant un cadenat que pot variar en funció del navegador però que, en general, apareix a la part inferior dreta. També que l'adreça del web comenci per https: en lloc d'http: a més del fet que, en funció del lloc, s'utilitzen diferents colors abans de la URL, la qual cosa indica que tota la informació durant la transacció anirà encriptada.

-Fes servir targeta de crèdit per fer els pagaments i informa't al banc sobre els plans antifrau i les lleis de protecció de fraus en línia disponibles. Si és possible utilitza una única targeta per a les compres en línia i que tingui un límit de crèdit reduït.

-Revisa regularment l'estat dels comptes i adreça't al banc en cas que detectis discrepàncies en alguna compra.

Vegeu-ne més ELS TEUS ESTALVIS

Consells de...

LA SALUT - Consells per preparar-se abans duna cursa

30/05/2011 - Consells de... Lagun aro (Comunicación)

Compartiu: |

Qualsevol tipus de competició exigeix a parts iguals el millor del nostre físic i de la nostra ment. Afrontar una cursa en les millors condicions ens permet, a més, sentir-nos segurs durant tot el recorregut. Et recomanem que segueixis una sèrie de consells bàsics per millorar la teva seguretat i la dels altres corredors:

- Abans de la marxa, procura descansar al màxim i evitar esforços excessius.

- Els tres primers dies de la setmana anterior pots limitar la ingesta d'hidrats de carboni i la resta dels dies invertir la dieta i prendre'n al màxim. D'aquesta manera, el fetge treballa com una mena d'esponja acumulant al màxim el glicogen (reserva energètica).

- En qualsevol cas, el millor és continuar amb la dieta habitual, sense fer experiments, ni grans tiberis i parant molta atenció a la hidratació.

- El dia de la prova, procura llevar-te tres hores abans de la sortida, perquè tinguis temps d'esmorzar, fer la digestió i prendre la sortida tranquil•lament.

- Abans de la sortida, fes exercicis estimulants i estiraments suaus.

- A ritme suau, convé agafar aire pel nas i deixar-lo anar per la boca. El nas és un filtre que elimina les partícules que estan en suspensió a l'aire i l'escalfen de manera que sigui més difícil que tinguem una infecció. Quan el ritme sigui fort, et caldrà respirar per la boca.

- No estrenis res. Has d'utilitzar la roba i el calçat habituals.

- No és mala idea fer servir vaselina als peus, les aixelles, els engonals... zones que poden patir per la fricció i la suor.

- Beu sempre que puguis.

- Després de la marxa, fes estiraments, beu aigua i ingereix hidrats i aliments de fàcil assimilació.

 

Vegeu-ne més LA SALUT

Consells de...

EL TEU COMERÇ - Consells per a una bona negociació (II)

18/02/2008 - Consells de... comunicación (Lagun Aro)

Compartiu: |

En la segona part de les recomanacions per assolir un negoci favorable a una escala normal, aconsellem que deixeu les emocions de banda. No us lligueu emocionalment a l'assumpte que s'està negociant, ja que això pot atorgar més avantatge a l'altra part. Demaneu una mica més del que desitgeu. I és que plantejar des del principi la xifra que volem no deixa lloc a la negociació.

Demaneu un preu més alt i després disminuïu les pretensions, deixant l'altra part en certa manera satisfeta amb una suposada cessió. No existeixen regles estrictes. Si formeu part del tracte, teniu el dret de canviar el que no convé. Si no s'està d'acord amb alguna cosa, objecteu-ho. No intenteu aprofitar-vos de l'altra part. Es tracta d'arribar a un acord i a un intercanvi justos. Cediu en les vostres pretensions fins que els termes siguin acceptables per a tothom. Aprofitar-se de l'altra part pot tornar-se en contra vostra i perjudicar futurs negocis.

Cal estar disposat a negociar des del principi. Si en algun moment us sentiu nerviosos, mireu de fer el que calgui per sentir-vos còmodes amb les negociacions, ja sigui parlant per telèfon o deixant que l'altra persona negociï en lloc seu. Tradicionalment, la Mediació petita i mitjana ha usat les eines proporcionades per les companyies amb les quals treballava, quedant sense el control efectiu del seu negoci ja que no disposava de totes les dades dels clients. Això du a disminuir la productivitat i el rendiment de les seves carteres. I aquest ha de ser un paràmetre per a aquest tipus de mediador a l'hora de valorar la inversió en tecnologia.

Vegeu-ne més EL TEU COMERÇ

Consells de...

ELS AUTÒNOMS - Consells per protegir lordinador de virus informàtics

17/01/2011 - Consells de... Lagun aro (Comunicación)

Compartiu: |

Els virus informàtics poden arribar fins al nostre equip a través de qualsevol mitjà d'emmagatzematge extraïble, com ara un missatge de correu electrònic, programari baixat d'Internet, CD de demostració o prova gratuïts, etc.

Hi ha alguns senyals que ens poden fer sospitar que el nostre ordinador està infectat per un virus: lentitud en carregar un programa, reducció de la capacitat en la memòria o disc dur, missatges d'error inusuals, activitat estranya a la pantalla...

Per prevenir l'aparició de virus i detectar-los abans que perjudiquin el nostre equip t'aconsellem que segueixis aquestes indicacions:

- En primer lloc cal disposar d'un programa antivirus, actiu i tan actualitzat com sigui possible.

- Baixar d'Internet només arxius de llocs de confiança.

- No lliurar a ningú les claus de l'ordinador.

- No enviar informació personal ni financera a ningú, tret que aquesta informació sigui sol•licitada per persones de confiança.

- No obrir arxius de missatges enviats per desconeguts, especialment els de tipus executable (.exe)

Vegeu-ne més ELS AUTÒNOMS

Consells de...

PREVENIR ACCIDENTS - Quan convé contractar una assegurança de vida?

16/05/2011 - Consells de... Lagun aro (Comunicación)

Compartiu: |

Tots sabem que quan demanem un préstec hipotecari hem de contractar una assegurança de vida risc, però oblidem que hi ha molts altres moments en què podem assegurar la nostra vida i no ho fem.

A ningú no se li acut no contractar una assegurança de cotxe o de la llar, però moltes vegades descuidem el més important, que és la nostra vida i la nostra integritat física. T'expliquem quan és aconsellable contractar una assegurança de vida risc, de vida estalvi o d'invalidesa temporal.

-Assegurances de vida risc i d'accidents: donen cobertura a circumstàncies com ara la defunció, la invalidesa o una malaltia greu. Són imprescindibles quan es té un préstec hipotecari o personal, però també són importants en altres circumstàncies. Per exemple: davant del naixement d'un fill, quan es viatja sovint, davant d'experiències properes de malalties greus o quan tenim una feina que implica riscos per a la nostra persona. També són interessants per als treballadors autònoms que solen tenir una menor protecció de la Seguretat Social.

-Assegurances d'invalidesa temporal: cobreixen baixes per malaltia o accident, així que les pots contractar en qualsevol moment, si ets un treballador per compte d'altri i especialment si ets autònom.

-Assegurances de vida estalvi: l'objectiu és anar estalviant per a una data futura. Són interessants per a moments puntuals (canviar de cotxe, fer una reforma a la llar, fer el viatge dels teus somnis) o per anar estalviant per quan el nostre fill faci 18 anys o entri a la universitat. També es contracten amb l'objectiu d'obtenir ingressos extres en el moment de la jubilació. Amb la incertesa actual sobre el futur de les pensions, començar a estalviar com més aviat millor es fonamental.

Vegeu-ne més PREVENIR ACCIDENTS

ENVIA’NS ELS TEUS CONSELLS

Sabem que també tu fas tot el possible per la seguretat dels teus. Si saps cap truc per mantenir-te sa, si tens un mètode eficaç per no gastar-te tots els estalvis o has descobert la solució perquè els nens no trobin l’armari de les medicines, envia’ns-ho i ho publicarem a la web.


Envia´ns el teu consell
Mondragón Corporación · Humanity at work