A lĺaula

MANTENIMENT DE L’AUTOMÒBIL

Home

El manteniment i les revisions periòdiques dels elements que componen un automòbil ens asseguren una tranquil•litat major i fan que la vida útil del vehicle s’allargui. No sols n’hem d’atendre la mecànica, sinó que n’hi ha uns altres elements que cal cuidar i mantenir al dia.

Revisió

Escombretes i eixugaparabrisa

Revisa que el dipòsit del líquid rentador estigui correcte i ple. El cristall i el vidre davanter han d’estar nets per assegurar una visibilitat plena.

Cal comprovar el líquid rentador cada 500 km. o cada setmana.

Lubrificant/oli

L’oli és l’encarregat de lubrificar el motor del cotxe. Un bon oli i en un bon estat assegurarà una vida llarga al motor. Amb el motor apagat i en fred, revisa’n el nivell d’oli, bo i traient la vareta del seu compartiment. Després eixuga-la amb un drap i torna a introduir-la al seu lloc.

La comprovació del nivell d’oli es realitzarà cada 15 dies o cada 100 quilòmetres.

Fars

Tinguis sempre en compte que l’enllumenat d’un automòbil no sols serveix perquè vegem, sinó també per ésser vistos. Recorda revisar cada mes tots els llums del cotxe: encreuament, posició, de carretera, de fre, marxa enrere, de senyalització i antiboira.

Verifica sempre que els cristalls dels fars estiguin nets i lliures de pols o insectes pegats. Canvia com més aviat millor els pilots trencats o deteriorats.

Pneumàtics

Cal revisar la pressió de les rodes cada 15 dies i el desgast cada mes. Es recomana canviar el joc de pneumàtics cada 4 anys o quan el dibuix sigui inferior a 1,6 mm. Quan revisis la pressió dels pneumàtics, fes-ho amb el motor aturat.

De tant en tant, convé també intercanviar les rodes del darrere i les davanteres, ja que no totes en tenen el mateix desgast.

Frens

Has de tenir en compte que els frens d’un cotxe tenen tres punts importants: les pastilles, els discos i el líquid de frens.

Airbag

L’airbag és un element que pot salvar-nos la vida si estem ben asseguts al volant i duem el cinturó posat.

Cal una revisió de l’airbag cada 10 anys en un centre especialitzat.

Esmorteïdors

Si l’estat n’és dolent, el comportament del cotxe es veurà molt afectat, per tant, és aconsellable que estiguin en el millor estat possible.

Es recomana revisar els esmorteïdors cada dos anys o cada 60 o 80 mil quilòmetres.

Bateria

La bateria és l’encarregada de donar l’energia elèctrica que el cotxe necessita per engegar o usar elements amb el motor apagat.

Cal revisar el líquid de la bateria cada mes i reomplir-ne el dipòsit, si molt convé. La bateria s’hauria de canviar cada 5 o 6 anys o quan ja no funcioni.

Altres

Recorda revisar sovint altres elements del teu automòbil per evitar fets indesitjables o esglais i possibles danys greus.

Maleter

Sempre hauries de tenir una solució a l’abast per a avaries eventuals o rebentades de roda durant el viatge. Recorda que aquests elements no t’haurien de mancar a l’automòbil:

Joc de llums, roda de recanvi, caixa d’eines, gat, triangles homologats.

Accessoris

Armilla i ulleres

Verifica que l’armilla reflectora és a l’abast dins l’habitacle. Si uses ulleres graduades, assegura’t de dur-ne unes altres de recanvi.

Elements pràctics

Sempre és molt útil que duguis al cotxe:

Papers

És indispensable que duguis amb tu una sèrie de papers al cotxe i mentre condueixes:

Documentació de l’assegurança

Perquè la teva assegurança estigui totalment en regla i puguis fer-ne ús quan més et calgui, has de dur al cotxe els documents següents:

Finalment, no oblidis mai avisar la teva companyia de qualsevol canvi al vehicle, en el conductor habitual o en les teves dades personals.

Mondragˇn Corporaciˇn Ě Humanity at work